Vízszerelés

Ha egy teljesen új lakásba költözünk be vagy csak felújítási munkálatokba kezdünk bele, akkor kiemelkedően fontos, hogy egy megfelelő szakember segítségével méressük fel a jelenlegi cső-és csatornahálózatok állapotát. Ez azért lényeges lépés, mert egy általános állapotfelméréssel nem csak az esetleges jövőbeli problémákat küszöbölhetjük ki, de a korábbkivitelezési paramétereket is feltérképezhetjük vele. 

A vizesblokkok kialakítása során a praktikusság és a költséghatékonyság mellett egyre jobban előtérbe kerül azok esztétikussága is. Így, ha egy nap úgy döntünk, hogy lakásunkat felújítanánk, akkor ez általában a különféle gépészeti elemek lecserélését is magával hordozza. Cégünk a különböző vízszereléssel kapcsolatos berendezések, bojlerek és csapok felszerelésében is rendelkezésére áll. Nem csak a megfelelő darab kiválasztásában segítünk és adunk szakmai tanácsokat, de a beszerzésében és profi beszerelésében/felszerelésében is maximálisan számíthat ránk! 

Amikor valamilyen oknál fogva úgy döntünk, hogy szélesíteni szeretnénk jelenlegéletterünket, akkor gyakran egy újabb fürdőszobával bővül a már meglévő lakásunk. Egy vizesblokk áthelyezéséhez vagy egy új egység létrehozásához minden esetben szükség van egy olyan személyre, aki magas szakmai hozzáértéssel rendelkezik, hiszen ilyenkor teljesen új vízvezetékeket kell bekötni vagy a régieket megfelelőképpen áthelyezni. Ügyelni kell arra is, hogy igazodni kell a már meglévő vezetékekhez, csővezetékekhez, hiszen nem mindegy, hogy azok végül hol fognak majd futni. Ez különösen egy újonnan épülő ház esetében igaz, mivel a szakembernek igen szigorú előírásokat kell betartania. 

Kár lenne egy gyönyörűen felújított burkolatot megbontani egy későbbi vízvezeték cseréje miatt. Egy lakásfelújítás során a már meglévő, régi vagy elhasználódott csövek cseréjére is szükség lehet, így, ha biztosra szeretnénk menni és egy nap nem szeretnénk egy elöregedett cső miatti csőtöréssel szembesülni, akkor érdemes lehet ezt is belevenni a felújítási folyamatba. Az ilyen esetekre is biztos megoldást kínálunk, hiszen az új vízhálózatok építése mellett a már meglévő csövek cseréjében is otthonosan mozgunk!

Hogy milyen vízvezeték rendszerre lesz szükség, azt az alábbi tényezők határozzák meg: 

  • vegyük figyelembe a vizes helyiségek számát 
  • a várható átlagos vízfogyasztást kell figyelembe venni 
  • közművesített vagy közműtől függetlenül működő rendszerről van-e szó 

Ha függetlenül működő rendszerről van szó az kissé bonyolítja a helyzetet, mert külön kell megtalálni a legjobb víznyerési lehetőséget (például fúrt kút vagy csapadék felhasználása), továbbá gondoskodni kell a helyben történő szennyvíztisztítás megoldásáról is.  

A vízvezeték rendszerek kiépítésében az elmúlt évek során fejlődés következett be. Amíg évtizedekkel ezelőtt szinte csak horganyzott acél és ólom csöveket alkalmaztak, addig napjainkban már inkább a műanyag és a réz vízvezetékcsöveket részesítik előnyben. Ezek megfelelnek a biztonsági és a környezetvédelmi szabványoknak is. Hogy melyiket válasszuk, abban a szakemberek véleményei eltérőekA műanyag csövek könnyebben szerelhetők, ellenállnak a víznek és olcsóbbak. 

A tervezéskor azt is tisztázni kell, hogy hol szeretnénk elhelyezni a vízvezetékeket, melyek a főmérőórától a zuhanyzóig, fürdőkádig, mosdóig, wc-ig haladnak. Több lehetőség közül is választhatunk: futhatnak a falakon kívül, a padlóban, a falhoronyban, de igény szerint akár az álmennyezetbe is be lehet őket építeni. 

A vízszerelési munkálatok, azaz a vízhálózat kiépítése előtt pontos egyeztetés és részletes felmérés szükséges. Ezek után a megbeszélt időpontban kiépítésre kerül Önnél a fürdő, a lakás vízrendszere. Ha például olyan probléma merülne fel, hogy hirtelen megnő vízfogyasztás értéke, akkor is bátran keressen fel minket, hogy minél előbb megtaláljuk a probléma forrását és elháríthassuk a hibát. 

Mint minden szakmában, a vízszerelésnél is vannak olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek a munkálatok elvégzéséhez. Mint ahogy Ön is tudja, az ivóvíz és a szennyvíz is csővezetékeken keresztül távozik és érkezik. Ezt a rendszert vízvezeték szerelés közben kell kialakítaniNapjainkban utcai nyomóvezetéken keresztül érkezik el hozzánk a megfelelő mennyiségű és minőségű víz. Ezek a csövek flexibilis, bekötő csövek és általában anyagát tekintve műanyag, ólom, KPE vagy réz. 

Ólomcsövekkel leginkább a régebbi építésű házak vízvezetékeinél találkozhatunk például Budapest belvárosában vagy régebbi peremkerületekben. Manapság már nem használják ezt az anyagot, mert az évek során bebizonyosodott, hogy az ólom mérgező. 

Horganyozott vascső 

A horganyozott vascső szerelése bonyolultabb feladat, de olcsó anyagként van számontartvaEnnek az anyagnak a belseje az évek során elkorrodál, beszűkül a keresztmetszete. Napjainkban már csak tűzivíz vezetékeknél használatos. A hatvanas és hetvenes években a piacon egyeduralkodó anyagnak számított és szinte minden lakásban megtalálható volt. 

A félkemény rézcső a mai napig az élvonalban szerepel, hogyha víz-, fűtés- vagy gázszerelésről van szó. Megbízható és tartós anyag. Ezeket a csöveket általában szálban forgalmazzák 15, 18 és 22 mm-es sugarú változatokban. 

Akadnak nem fémes jellegű csövek is: 

A többrétegű cső a legkorszerűbb csőfajta napjainkban. Általában 5 réteg van egymásra dolgozva, így lesz ellenálló és alakítható. Élettartama kb. 30-40 év. hozzá tartozó illesztőidomok viszonylag sokba kerülnek, illetve a vízvezeték szereléshez szükséges sajtológép ára is drága. Ennek ellenére a szakemberek többsége mégis sok esetben választja ezt a típusú csövet. 

KPE csövet az utóbbi időkben gázcsőként is alkalmazzák, de általában földárokban hidegvízhez, illetve ivóvíz ellátáshoz használják. Ezt a típusú csövet kész idomokkal rögzítik egymáshoz. Előnyei közé tartozik az, hogy korrózióálló, könnyen kezelhető, súlya könnyű, hidegben nagyjából 15 fok alatt merev. 

PVC csövek szennyvízcsöveknél használatosak. Tulajdonságai közé tartozik, hogy nem törik, könnyen megmunkálható, ragasztható, vágható, süthető, időtálló. Ha a klasszikus szürke csövet használjuk, azt csak beltérben szabad alkalmazni, mivel a föld alatt egy idő után deformálódik. Ha a földbe szeretne ilyen fajta csövet tenni, akkor erre a narancssárga színű, erősített kivitelezésű KG csövet ajánljuk, hiszen ennek élettartama akár 50 év is lehet. 

Mi az, amivel egy vízszerelőt még manapság meg lehet bízni?
-mosdókagyló beépítés
- csaptelep javítás
- kád beépítés
- mosógép bekötés
- WC tartály szerelés, beépítés
- mosogatógép bekötés, karbantartás

- konyhai vizesblokk kiépítése
- kültéri csövek vízszerelése
- csőtörés, ázás megszüntetése
- szivárgó vízvezetékek cseréje, javítása
- mellékmérő kiépítés
- duguláselhárítás

A vízszerelő kiválasztásakor

Több szempontot is figyelembe kell vennünk. Például a szakmai tudását, tapasztalatát. Érdemes utánanézni a kiszállási időnek, valamint a szolgáltatás árának is. A sürgősségi kiszállás vagy egy távolabbról érkező szerelő esetében az alap kiszállási díj is sokat dobhat az árakon. A felhasznált anyagok minősége és a feladat bonyolultsága is befolyásolja a végösszeget. A vízvezeték-szerelő szakmai tudásáról akár úgy is szerezhetünk információkat, hogy megnézzük a honlapját, ahol esetleg találhatunk referenciákat az előző munkáiról. A szakember felkészültségét a szakmában eltöltött évek is befolyásolják. Érdemes odafigyelni arra is, hogy mennyire igyekszik korszerű és naprakész műszereket és eszközöket alkalmazni.

A vízszerelő használhatóvá teszi a fürdőszobát, a konyhát, a meglévő rendszereket átalakítja, felújítja és őt hívhatják csőtörés esetén is. A teljeskörű lakásfelújítás során érdemes a vízvezetékek cseréjére is gondolni, mert előfordulhat, hogy az elhasználódott, régi csövekből az ivóvizet károsító vegyületek, baktériumok kerülhetnek az Ön poharába is. Szakképzett vízvezeték szerelőink megoldják ezt a problémát.

Továbbá vállaljuk fürdőkádak, zuhanyzók, mosdók, mosogatók, szifonok, WC tartályok, zuhanytálcák bekötését, beszerelését, mosogató és fürdőszobai csaptelepek cseréjét, szerelését, javítását, kerti csapok cseréjét és fagymentesítését. Munkakörünkbe tartozik még a szivárgás megállapítása, mosógépek és mosogatógépek bekötése, valamint csőtörések, beázások felderítése, megszüntetése is.

Keressen minket bizalommal!

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítség megválaszolni a kérdéseit. Munkatársaink 8:00 - 17:00 óráig hívhatóak. 

Iroda

Műszaki információk / Felmérés

cog linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram