Padlófűtés

A mai újépítésű ingatlanokban már a legtöbb helyen a felületfűtést alkalmazzák. Ez a fűtési rendszer alacsonyabb hőfokon üzemel. A továbbiakban a felületfűtések közül is a padlófűtést szeretnénk megismertetni Önökkel.

A padlófűtésnél általában 36-38°C körüli előremenő hőmérséklet alkalmazása ajánlott a szerkezeti hőtágulási, illetve a komfort tényezők miatt is. A padlófűtésről általánosságban az mondható el, hogy 100W/m2 hőt ad le, de ez függ attól is, hogy mekkora a padlófűtéscső átmérője vagy az osztástól is. Az osztás azt jelenti, hogy milyen sűrűn tekerjük le a csövet. Az osztás méretétől függően a cső hossza is aránylag pontosan meghatározható, de átlagosan kb. 5-6 méter csővel érdemes számolni négyzetméterenként. Azonban azt ajánljuk, hogy legyen ráhagyva ezekre a kiszámolt mennyiségekre is az esetleges irányváltások és felállások miatt.

Padlófűtést minden esetben osztó – gyűjtős megoldással alakítsunk ki, mert így az egyes körök és helyiségek hőmérsékletét kiválóan lehet szabályozni. Érdemes áramlásmérős osztó – gyűjtőt alkalmazni, amelyeket körönként be lehet szabályozni, így nem kerül hátrányba hidraulikai szempontból egyik kör sem a másikkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a rendszerünk mindenhol kiegyenlített lesz és a szivattyú is egyenletesen tud dolgozni.

A következő lépés a padlófűtés csöveinek lefektetése. 

A legegyszerűbb megoldás a vashálós rögzítési mód. Ebben az esetben gyorskötöző és drót segítségével egy vashálóra rögzítjük a csöveket.
A másik megoldás a pogácsás rendszerlemezre kerülő padlófűtés. Ebben az esetben már az aljzat szigetelése biztosítva van, mert a rendszerlemezek 6-8 cm vastagságú hungarocell lapokból állnak. Nagyon fontos, hogy fokozattan ügyeljünk arra, hogy ne legyenek dilatációs hézagok, mivel nagy tömegek felfűtéséről van szó és ezek hőtágulása is nagyobb, így minden esetben szegélyszigetelőt kell alkalmazni. A harmadik padlófűtés lefektetés a takkeres megoldás, amelynél egy sima rendszerlemezhez rögzítjük a padlófűtés csövet műanyag tüskékkel. A szegélyek szigetelése ebben az esetben is nagyon fontos. A fentebb leírt és részletezett megoldásokat nedves fektetésű padlófűtési rendszerek esetében szokás alkalmazni. Nedves fektetési megoldást legfőképpen új építés esetén használunk. Felújítások esetében általában a száraz fektetési módszert alkalmazzák. Ilyenkor nem kerül sor az aljzat felbontására, hanem lefektetik a csővezetékeket és közvetlenül rá helyezik el a burkolatot, ami akár lehet járólap és parketta is.
A felületi fűtéseknek több előnye is van. Az egyik, ami miatt sokan választják, az az, hogy maga a fűtőtest nem látszik és nem vesz el helyet a térből. Másik fontos előnye, hogy költséghatékonyabb a radiátoros fűtéshez képest.


Padlófűtés nem csak új építésnél alakítható ki, de célszerűbb építkezés előtt elvégezni a vele járó munkálatokat. Új építésnél még van lehetőségünk mindent összehangolni a padlófűtéssel, mivel nem mindegy az sem, hogy milyen burkolat kerül rá. Természetesen van lehetőség felújításál és átalakításnál is ezt a fűtési módot választani, de ebben az esetben bele kell kalkulálni azt, hogy az összes burkolatot fel kell szedni. Ez gondot okozhat, mert a padlófűtésnél a végleges burkolatok magassága magasabbra fog kerülni pár centiméterrel a cső rendszer miatt. Ilyenkor előfordulhat az is, hogy akadályozni fogja az ajtók nyitását vagy akár azzal a problémával is szembesülhetünk, hogy a beépített bútorainkat kell átalakítanunk.

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mivel burkolható egy padlófűtéses terület. Gyakorlatilag szinte bármi kerülhet rá. Napjainkban már a legtöbb burkoló anyagból létezik olyan változat, ami alkalmas padlófűtéshez. A legjobb megoldás a kőburkolat, mert jó hővezető képességgel rendelkezik. A laminált laphoz képest nehezebben melegszik fel, viszont tovább képes a hő megtartására a fűtés lekapcsolása után. Ha mindenképpen ragaszkodni szeretnénk a laminált padlóhoz, akkor érdemes 9 mm-nél vastagabbat választani belőle. Fontos tudni, hogy a meleg hatására a hőtágulás miatt a padló egy minimális mértékben mozogni fog, ezért, ha járólap helyett laminált lap mellett tettük le a voksunkat, akkor klikk-rendszerű padlót válasszunk. Fontos az is, hogy flexibilis ragasztót alkalmazzunk a burkolat lerakásánál, mert ez ugyanis képes lekövetni akár az apróbb mozgásokat is.

Radiátoros fűtés esetében a meleg felfelé száll, így a mennyezetnél mérhetjük a legmelegebb hőfokot. A padlófűtésnél éppen ellenkezőleg alakulnak a hőfokok, ezért már alacsonyabb hőfoknál is jobb lehet a hőérzetünk és nem utolsó szempont az sem, hogy megspóroljuk a teljes helység magasságának fűtéséből adódó többletköltséget. A padlófűtés nagy előnye még a radiátorral szemben, hogy a csőrendszer a szoba burkolata alatt fut egységesen elosztva, ezért mindenhol egyenletes meleget tud biztosítani.

A padlófűtés egy lassan szabályozható fűtési módszer, mivel a csövekben áramló víz lassan tudja felmelegíteni a padlót, ezért több időt vesz igénybe, mire a ház kellemes hőmérsékletű lesz. Ennek áthidalására az egyik megoldás, hogy például kombinált fűtési rendszert alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a fűtést nem csak padlófűtéssel biztosítjuk, hanem például radiátorokkal. A másik lehetőség az, hogy speciális, vékony rendszer lemezeket is beépítenek. Ez a típusú rendszer gyorsabban reagál, mint a padlófűtés, így nem szükséges mellé kiegészítés.

Sajnos a padlófűtés jó pár helyen elrontható. Gondot okozhat, hogyha nem a padlófűtéshez alkalmas speciális műanyag csövet alkalmaz a szakember. A padlófűtés során alkalmazott cső speciális eljárással készül és jóval ellenállóbb az ötrétegű csövekkel szemben. A nyomáspróba elvégzése fontos, hogy megtörténjen. A nyomáspróba elvégzése során egy erre a célra szolgáló berendezés segítségével terhelik a vezetékeket az üzemi nyomás többszörösével nagyjából 7-8 órán keresztül. Ebben az időintervallumban azt figyelik meg, hogy esetleg létrejön-e nyomásesés. Amennyiben bármi eltérést tapasztalunk, akkor ilyenkor még könnyebben javítható a rendszer. Sokkal bonyolultabb a helyzet, hogyha már lebetonozásra került a rendszer és a felmerülő problémák csak később derülnek ki.

Keressen minket bizalommal!

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítség megválaszolni a kérdéseit. Munkatársaink 8:00 - 17:00 óráig hívhatóak. 

Iroda

Műszaki információk / Felmérés

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram