Klímaszerelés

A napjainkban kapható klímaberendezések számos extra felszereltséggel rendelkeznek, (Például UV-fertőtlenítés, öntisztító-szagtalanító funkció, plazma szűrő, ion generátor, inverteres kompresszor), melyek nemcsak a komfortérzetünk jobbá tételének jegyében, hanem az energiatakarékosság jegyében is születnek. A ma érvényes energiaárak mellett ez nem elhanyagolható szempont. Érdemes megfontolni, hogy milyen villamos energiaosztályú berendezés mellett tesszük le a voksunkat, mert léteznek olyan klímaberendezések, amelyek jóval energiatakarékosabbak társaiknál. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetés 5-10 évében a többletberuházás pár éven belül megtérül. Cserébe viszont egy magasabb kategóriájú és hosszabb élettartamú berendezést tudhatunk magunkénak. Az olcsóbb, alsókategóriás C vagy D energiaosztályú készülékek megvásárlásával (az olcsó vételár ellenére) a későbbi üzemeltetés során szinte majdnem ugyanott leszünk, mintha az előbbi megoldást választottuk volna.

Légkondicionáló megvásárlása előtt a helyszíni felmérés elengedhetetlen lépés, ehhez pedig szakember szükséges. Amennyiben felkeres minket, mi néhány napon belül felvesszük a kapcsolatot Önnel, hogy fel tudjuk mérni milyen típusú és teljesítményű készülékre lenne szüksége. Minden helyszín egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, így az ideális készülék kiválasztása több összetevőből álló feladatkör. Sokszor az ingatlanok tulajdonosai nincsenek tisztában az ingatlan adottságaival, melyek elengedhetetlenek a pontos munkavégzéshez. A klímaberendezés felszerelése előtt fontos szempont, hogy milyen a falazat típusa és vastagsága, a rétegrendek és az áthidalók elhelyezése.

A helyszíni felmérés során meghallgatjuk a megrendelő igényeit, ezt követően pedig felmérjük az ingatlan adottságait, melynek alapján ajánlatot teszünk az általunk megfelelőnek tartott lehetőségekre. A klímaberendezés elhelyezése is befolyásoló tényező a szerelés költségeinek szempontjából, illetve a csőtávolságok is változtatnak a végösszegen az esetleges vésések miatt. Az árajánlat összegét befolyásolja az ingatlan jellege is. (Panel lakás/családi ház.)

Az ajánlathoz továbbá szükséges tudnunk a helyiség méreteit, elhelyezkedését, fekvését, szigetelését, rendeltetését (hálószoba, nappali, üzlethelység stb.) és a helyiségben tartózkodó emberek számát vagy az olyan gépek teljesítményét, amelyek belső hőt termelnek. Ez alatt például a számítógépeket és a különböző hűtőberendezéseket értjük. Ha nagyobb területről van szó, akkor számításba vesszük a világító testek teljesítményét és számát is.

Amennyiben a megrendelő elfogadja az árajánlatot, megkezdjük a munkálatokat. A klímaszerelés átlagosan 3-5 órát vesz igénybe, de ez csak egy becsült időintervallum, amelyet az előre nem látható körülmények befolyásolhatnak.

 

Nézzük röviden összefoglalva, hogy mit tartalmaz a klímaszerelés munkafolyamatára vonatkozó ár:


• a munkálatok utáni takarítást
• a beltéri egység rögzítését, bekötését
• a kültéri egység rögzítését, bekötését
• a hűtőkör kiépítését, vákuumozását, nyomás próbáját
• az elektromos betáp kiépítését
• a kondenzvíz elvezetését
• az anyagköltséget
• a kiszállást
• a szerelési munkadíjat

Klímaberendezés alkalmazási területei:

- iskolák                                                                     - kórházak

- családi házak                                                           - ipari létesítmények

- orvosi rendelők                                                       - irodaházak

- lakások                                                                    - üzletek

- raktárak                                                                   - cukrászüzemek

- edzőtermek                                                              - panziók/apartmanok

- autószalonok                                                          - éttermek

- bárok                                                                       - szórakozóhelyek

Egy átlagos lakossági klímaberendezés szerelése az alábbi lépésekből áll:

 1. A helység biztosítása a tiszta szerelés érdekében
 2. A beltéri egység helyének meghatározása, az alaplap felszerelés
 3. A kültéri egység helyének meghatározás, a tartó konzol felszerelése
 4. A klíma csövek, vezetéke, kondenzvíz elvezetés nyomvonalának kijelölése
 5. A faláttörések elvégzése
 6. A klímaberendezés elektromos bekötése
 7. Az elektromos betáp kiépítése
 8. Nyomáspróba, a csövek vákuumolása, a készülék beüzemelése
 9. Próbaüzemeltetés
 10. A szükséges dokumentációk kitöltése (Például garanciajegy.)
 11. Takarítás, a helyszín rendbetétele

 

Cégünk a klímaberendezéseken szerelésén kívül vállalja egyéb klímatechnikai készülékek karbantartását is cégek, irodák és intézmények részére is! Továbbá ipari építmények hűtését, fűtését vagy szellőztetését is ránk bízhatja.

 

A klíma működési elve

A kompresszor elindításáig végig szinte azonos nyomás van a rendszerben, ha elindul a kompresszor, akkor az elpárologtató résznél a nyomás értéke csökkeni kezd, ezzel egyidőben a kondenzátorban pedig emelkedik. A nagy nyomás hatására a folyékony gáz kis mennyiségben elkezd áramlani és a nyomásváltozás hatására gőznemű lesz. Az így keletkező gőz jóval nagyobb térfogatú, mint a folyadék. A folyadék elpárolog és hőt von el és csak ezután indul be a hűtési folyamat. A gőzmennyiséget a kompresszor szívja el és pumpálja át a kondenzátorba. A kondenzátorba érve a nagy nyomás hatására azonnal felmelegszik és lehűlve ismét cseppfolyós halmazállapotba kerül. A klímaberendezésben ez a körfolyamat játszódik le újra és újra egymás után.

A kültéri és a beltéri egység is tartalmaz egy "tekercset" (angolul coil), amelyeket 1-1 cső köt össze és hűtőközeget tartalmaznak. Az elv az, hogy a beltéri egységben, a párologtatóban lévő hűtőközeg hideg legyen, a kültériben, a kondenzátorban lévő pedig meleg. Ehhez a hűtőközeg keringetésére van szükség, ezért felel a kompresszor.

Fűtés esetén a légkondicionálás folyamata megfordul: a berendezés a kinti környezetből vesz fel hőt és a beltéri egység adja azt le.

Klímaberendezések néhány típusa:

 • Oldalfali – Leginkább a háztartásokban kedvelt típus, mivel kevés helyet foglal és oldalfalon helyezhető el.
 • Multi split – Ez a típus egyszerre több helyiség klimatizálására is képes. A külön-külön szabályozható beltéri egységek mind külön-külön csatlakoztathatóak a kültéri egységhez. Egyedüli hátránya az, hogyha a kültéri egység tönkremegy, mert akkor minden szoba klimatizálás nélkül marad.
 • Parapetes/Mennyezeti klímaberendezések – Ott alkalmazzuk, ahol nincs megfelelő függőleges oldalfal felület vagy ha építészetileg nem lehetséges magas falra elhelyezni a klíma beltéri egységeket. A berendezéseket lehet padlóra vagy a padló felett kicsivel a parapetre elhelyezni úgy, mint a radiátorokat. Ebben az esetben a készülék a padló felől szívja és felfelé a mennyezet irányába fújja a levegőt. A lapos kivitelnek köszönhetően a berendezéseket lehet a mennyezetre is szerelni ebben az esetben a berendezés alulról szívja és vízszintesen pedig kifújja a levegőt.
 • Kazettás – Az ilyen típusú klímaberendezést zárt álmennyezetű helyiségekbe javasoljuk. Előnye, hogy nagyon egyenletes hőelosztást biztosít.
 • Légcsatornás - Akár egy nagyobb emeletes ház klimatizálását is megoldás lehet.
 • Ablakklíma – Az ablakklíma egy doboz, amely tartalmazza az összes működéshez szükséges alkatrészt. Nevéből adódóan a berendezés ablaknyílásba építhető.
 • Mobilklíma - Az egyik legegyszerűbb klímaberendezés, beszerelése szakembert nem igényel és a karbantartása is viszonylag egyszerű. Kerekeinek köszönhetően könnyen áthelyezhető egyik helységből a másikba. További előnye, hogy nincs szükség a kondenzvíz elvezetésre, mert a kondenzvíz egy részét a készülék elpárologtatja, a másik részét pedig egy tartályba gyűjti. Amennyiben a tartály megtelt, akkor azt a készülék kijelzi és ilyenkor ki kell üríteni.

Extra funkciók

 • Áramszünet memória – A klímaberendezés egy esetleges áramkimaradás után a kikapcsolás előtti beállítások szerint működik.
 • Időzítő – A klíma automatikus be-, illetve kikapcsolását szabályozhatjuk egy előreprogramozást követően.
 • Temperálás – Másképpen fagymentesítő funkciónak nevezzük. Ezt a funkciót arra alkalmas, nem hagyja a helyiség hőmérsékletét 10˚C alá csökkenni. Ez a kapcsoló nyaralók vagy más ritkán használt helyiségek fűtésénél lehet hasznos.
 • Öndiagnózis – Ennél az extra funkciónál a klíma bármilyen felmerülő probléma vagy műszaki hiba estén hibakódot ír ki.
 • Páramentesítő funkció – Ennek a funkciónak a segítségével a levegő páratartalmát tudjuk csökkenti anélkül, hogy a hőmérséklet jelentős mértékben megváltozna.
 • Turbó funkció – Másik ismert nevén Power funkció. Ennek az a lényege, hogy a hűtő és fűtő rendszer a beállított hőmérséklettől függetlenül 20 percen át csúcsteljesítményen működik. Ha hazaérkezése után a klímaberendezésén bekapcsolja a Turbó üzemmódot, akkor pillanatokon belül lehűtheti/felmelegítheti lakása levegőjét. A 20 perc üzemelési idő letelte után a Turbó üzemmód automatikusan visszaáll a korábban beállított üzemmódra.
 • „Follow me” funkció – Ez az extra szolgáltatás arra szolgál, hogy a szobahőmérséklet érzékelését a klíma távirányítójában elhelyezett hőérzékelő fogja elvégezni. A távirányító kijelzi az általa mért hőmérsékletet és 3 percenként továbbítja azt a klíma beltéri egységének.
 • Éjszakai üzemmód – A klímaberendezés automatikusan emeli vagy csökkenti a beállított hőmérsékletet. Ennek a funkciónak köszönhetően jelentős energiamegtakarítást tudunk elérni.
 • Csendes üzemmód – A csendes üzemmód alkalmazás lényege, hogy a klíma alacsonyabbra állítja a ventillátor fordulatszámát, így a készülék halkabban üzemel.
 • Wifi – Távoli vezérlést tesz lehetővé, amelyet az okostelefonunk segítségével tudunk irányítani.
 • Dry Üzemmód – A berendezés lekapcsolása után a ventilátor csak a lamellák teljes megszárítása után kapcsol ki, ennek köszönhetően van lehetőség meggátolni azt, hogy a baktériumok és gombák elterjedjenek a lamella felületén.
 • Meleg indítás funkció – Fűtésről hűtésre való áttérés esetén, illetve fűtésre való átváltás esetén lép életbe ennek a funkciónak a jelentősége. A beltéri egység ventilátorja csak később indul, így elkerülhető a hideg levegő befújása.

 

Karbantartás

A klímaberendezések karbantartását évente kétszer mindenképpen érdemes elvégeztetni, melybe beletartozik a kültéri és a beltéri egységek átvizsgálása is. A hűtési szezonra történő átálláskor kollegáink ellenőrzik a kompresszor állapotát, az elektromos csatlakozásokat, a szűrők és a kondenzátor tisztaságát, illetve a fertőtlenítést is elvégzik a kellemetlen szagok és kórokozók elkerülése érdekében. A karbantartási munkálatokat javasoljuk, hogy szezon előtt vagy után végeztessék el, mert így a nyári főszezon kezdetekor már karbantartott berendezéssel tud légkondícionálni és ami még fontosabb, hogy így nagy eséllyel elkerülheti a szezonban tapasztalható 3-4 hetes várakozási időt.

Mivel a légkondicionáló berendezések használata napjainkra kibővült a fűtési feladatokkal így fontos, hogy ősszel is megtörténjen a készülék karbantartásának elvégzése, mielőtt a fűtési szezon megkezdődik. Így már nem csak egy pár hetet működő gépről van szó, hanem sok esetben akár egész évben is hasznos eszköz lehet bizonyos háztartásokban. A fokozott igénybevétellel párhuzamosan növelni kell a karbantartási feladatokat is. A fűtési szezonra való felkészülésnél szintén ugyanazokon az ellenőrzési lépéseken kell végig menni, amelyet fentebb már említettünk egyszer.

Az évenkénti ellenőrzés másrészt azért is fontos, mert a gyártó a karbantartás elvégzésével igyekszik védeni a klímaberendezést, illetve ezzel biztosítva lesz a gyártó által vállalt garancia fennmaradása is. A karbantartások elhagyása okozhatja azt, hogy a készülék áramfelvétele megemelkedik, élettartama rövidül vagy súlyosabb esetben akár meg is hibásodik.

Azt azonban fontos megemlítenünk, hogy a karbantartás elvégzése nem tartalmazza az esetlegesen felmerülő egyéb hibák kijavítását, az alkatrészek cseréjét vagy például a zajmentesítést. Ilyen esetben egyedi árajánlatot készítünk az elvégzendő munkafolyamatokról.

Főbb meghibásodások klímaberendezések esetén:

- Nem indul

- Nem hűt

- Folyik a víz belőle

- Büdös

- Nem működik a távirányító

- Hangos

 

Keressen minket bizalommal!

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítség megválaszolni a kérdéseit. Munkatársaink 8:00 - 17:00 óráig hívhatóak. 

Iroda

Műszaki információk / Felmérés

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram