Fűtésszerelés

A fűtésszerelés, karbantartás időről-időre mindenkinél aktuális lesz egy készülék beüzemelése, javítása, cseréje kapcsán. A fűtésrendszer megfelelő karbantartása az alapja annak, hogy hosszú távon, hatékonyan és a legkedvezőbb költséggel szolgáljon minket.

Cégünk vállalja különböző fűtésszerelési munkálatok elvégzését, illetve fűtési rendszerek karbantartását, átalakítását, javítását, cseréjét és kiépítését is.

Egy épületet ellátó kazán vagy egy helyiségben szükséges fűtőtest nagyságát egy szakember is csak pontos számítások elvégzése után tudja meghatározni. A számítás alapja nem a fűtött térfogattól függ, hanem attól, hogy mekkorák az épület határoló szerkezeteinek méretei, illetve azok hőtechnikai tulajdonságai. Egy túlméretezett hőtermelő nem csak a beruházási költségekeinket növeli meg feleslegesen, hanem folyamatos energia pocsékolás forrása is. A méretezés és a megfelelő fűtőtestek kiválasztása mellett fontos a fűtési rendszer radiátorszelepei, elzáró/szabályozó szerelvényei, illetve a karbantartása és cseréje is. Mindenképpen előnyös, hogyha valaki termosztatikus szelepeket szereltet fel radiátoraira, mert így lehetőség van arra, hogy minden helységben zónáztatni tudjuk a radiátorok által leadott hőmérsékletet. A fűtési rendszer átmosása fontos, hogy 4-5 évente megtörténjen egy szakember közreműködésével. Ilyenkor a rozsda, vízkő és minden más egyéb lerakódás kiürül a csövekből, radiátorokból. Ehhez a tisztítási folyamathoz a leghatékonyabb módszer a vegyszeres öblítő szivattyúval történő átmosás. Ma már léteznek olyan típusú vegyszerek, amelyek tömítőanyagot tartalmaznak, így az átmosás után tömíthetjük a kisebb szivárgásokat a nehezebben hozzáférhető helyeken. A légtelenítés elvégzését évente javasoljuk. Távfűtéses vagy házközponti fűtéssel rendelkező házakban a fűtésszezon ideje alatt komplikált feladat a fűtésrendszer megjavítása. A távfűtéses vagy egyedi fűtéses rendszerek egyik leggyakoribb hibája a levegősödés. Ennek oka, hogy a csövekben, illetve a radiátorban levegő keletkezik, mert valahol szivárog a víz a rendszerből. Ha a radiátor felülete valahol nem melegszik egységesen vagy kattogó, bugyogó hangot ad ki, akkor valószínűleg légteleníteni kell a fűtésrendszert. Ezt akár mi magunk is elvégezhetjük, amennyiben van légtelenítő a radiátoron. A szelep megnyitásával kiengedjük a felesleges levegőt és addig hagyjuk, amíg a víz meg nem jelenik. A légtelenítés befejezése után a rendszert fel kell tölteni a megfelelő nyomás értékre.

Vállaljuk régi radiátorok cseréjét, de új radiátorok beszerelését, illetve üzembe helyezését is. Továbbá fűtési rendszerek tervezésével és kiépítésével kapcsolatban is rendelkezésükre állunk. Ránk bízhatja radiátorok légtelenítését is.

Radiátor típusok
A radiátorok üreges tagokból mereven összeállított fűtőtestek. Az üregekbe áramló meleg víz fémfalukon keresztül főképp konvekcióval, azaz hőáramlással adják át a fűtendő helyiség levegőjének.
A radiátorok anyaguk szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:
• Öntöttvas radiátor
• Acéllemez radiátor
• Alumínium radiátor

Az acéllemez radiátorokat általában meleg-víz-üzemű fűtőberendezésekhez használják. Súlyuk sokkal könnyebb az öntöttvas radiátorokéhoz képest.
Az alumínium radiátorok alumínium csővázból készülnek és ezek között a csövek között alumínium lemezek vannak. A lemezek bordái között az áramló levegő sebessége jelentősen megnő, így ennek köszönhetően kedvező a fűtőtest hőáramlása.

Gáz fűtőberendezések jellemzői

A gázenergia felhasználású fűtésrendszerek közkedveltek. Több fajtája is van, de a legnépszerűbb a radiátoros fűtés. A második helyen a padlófűtés áll, de a kettő kombinációja a leghatékonyabb.  Viszont a falfűtés és a mennyezetfűtés viszonylag ritka.

A gáz fűtőberendezések üzemeltetéséhez használt tüzelőanyagok a városi gáz, a földgáz vagy a propán-bután gáz. Az egyedi gáz fűtőberendezések leggyakoribb kivitelezési megoldásai közé tartoznak például a gázkonvektorok, az infravörös hősugárzók.

A gázkonvektor olyan fűtőberendezés, amely folytonos tüzelésű, égéstere pedig kéménybe kötött vagy zárt. Az égéstere terelőlemezekkel van kialakítva. Előnye, hogy automatikus szabályozhatósággal, jó hatásfokkal rendelkezik, illetve az is, hogy a zárt égésterű típusához nincs szükség kéményre. Hátrányai közé sorolható kis hőtároló képessége.

Amennyiben energiát szeretne megtakarítani, akkor azt javasoljuk, hogy régi cirkóját, amely nyílt égésterű vagy turbós készülék, cserélje le egy új biztonságosabb és megbízhatóbb modern kazánra. Egy régi cirkó javítása és karbantartása körülményesebb és többször fordul elő meghibásodás is, amely komolyabb javítási költségeket von maga után. Napjainkban a kazán berendezések területén a technológia egy egészen komoly szintre emelkedett fel.

Ez például abban is megmutatkozik, hogy az égéshez szükséges oxigént nem a belső térből használja el, hanem az épületen kívülről. Fontos szempont továbbá az is, hogy a mai modernebb kazánok már zárt égésterűek, így nincs lehetőség arra, hogy az égéstermék visszaszivárogjon. Ami plusz biztonságot adhat, hogy a kazán berendezésekbe be van építve egy ventilátor. Ennek a ventilátornak az a szerepe, hogy segítse az égéstermék tovább áramlását a kéménybe.

Régi kazán cseréje esetén fel kell készülni arra, hogy a munkálatok akár több napot is igénybe vehetnek. A régi kazán eltávolítása után a kéményes és gáztervező szakemberek segítségével megkezdődhet az égéstermék elvezető és az oxigén adagolására alkalmas vezeték rendszerek kiépítése. Az utolsó munkafázisban az új gázkazán készülék elhelyezésére, bekötésére és beüzemelésére kerül sor. Ezután a kéményes szakember látja el a hatáskörébe tartozó feladatokat.

Keressen minket bizalommal!

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítség megválaszolni a kérdéseit. Munkatársaink 8:00 - 17:00 óráig hívhatóak. 

Iroda

Műszaki információk / Felmérés

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram