Fan Coil berendezések

A fan coil egy radiátorhoz hasonló, esztétikus, praktikus, energiatakarékos, könnyen szabályozható fűtő-hűtő hőleadó berendezés. A fan coil egy olyan berendezés, amely egyaránt alkalmas fűtésre, illetve hűtésre is. Több típusával is találkozhatunk. Elhelyezés szempontjából létezik álló, mennyezet alatti és falra szerelhető változata is. Az álló és fali típusokat többnyire ablak alá a radiátorok helyén szokták elhelyezni. A mennyezet alatti változatot főleg szállodákban alkalmazzák, ahol a készülék elrejthető az álmennyezet fölött. A kevés berendezésnek köszönhetően maga a készülék kevés helyet foglal el a térből és akár még a falba is süllyeszthető. A fan-coil készülékeknek van légcsatornázható változata is, így igény szerint friss levegő is juttatható a helyiségbe. Ha szeretnénk elrejteni a berendezést, akkor annak nincs akadálya, hiszen a levegőt egy ventilátor keringteti, melynek teljesítményét nem befolyásolja vagy csökkenti az eltakarás. A radiátoroknál azonban jelentősen csökkenhet a hőleadás mértéke bármilyen takarás következtében.

A Fan Coil berendezések elsősorban intézményi szinten terjedtek el, de napjainkban lakáscélú felhasználásuk is egyre növekvő tendenciát mutat. Népszerűségük annak köszönhető, hogy a megvásárlásával a hűtésről és a fűtésről is gondoskodhatunk, egyszeri ráfordítással. Előnye még továbbá az is, hogy kevés helyet foglalnak el, illetve a kivitelezésük sem igényel bonyolult és időigényes szerelési munkálatokat.

Fan-coil típusai:
• Mennyezeti
• Burkolatos
• Burkolat nélküli
• Parapet
• Burkolat nélküli
Felhasználási területei:
• Irodaházak
• Szállodák
• Éttermek
• Családi házak
• Múzeumok
• Csarnokok
• Színházak
• Egyéb közösségi épületek

A fan coil berendezések működése

A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokasága által többszörösére növekszik a hőleadó felület a hagyományos radiátorhoz képest. A nagy hőcserélő felületnek és a ventilátoros levegőkeringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet áramoltatunk keresztül rajta. Télen, ha a rendszerben meleg víz kering, akkor felfűti a levegőt, nyáron, amikor hideg víz áramlik benne, akkor lehűti a helyiséget.

A rendszer szerelése nem igényel különösebb tudást és szerszámokat, így a kivitelezés sem lesz drágább. Ugyanazzal a vizes rendszerrel megoldható a hűtés és a fűtés is. A meleg vizes, radiátoros rendszerhez képest a fan coil-os hálózatnál a hőszigetelésre kell nagyobb gondot fordítani azért, hogy a hideg vezetékek felületén a pára kicsapódását megakadályozzuk. Mint minden hűtésnél, itt is meg kell oldani a fan coil-on keletkezett kondenzátum elvezetését.

A fan coil rendszerek kapcsán kétcsöves és négycsöves változatról beszélhetünk. Az első esetében a hűtővíz és a fűtővíz ugyanabban a csőpárban kering. A kétcsöves fan coil rendszer vagy csak fűthet vagy csak hűthet, egyszerre a két tevékenység elvégzésére nem alkalmas.

A négycsöves változatoknál külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron a hűtővíz. A fan coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz. Nagy előnye a kétcsöves verzióhoz képest, hogy a készülék majdnem azonos időben fűthet és hűthet egyszerre különböző helyiségekben. Négycsöves rendszernél szükség van egy mágnesszelepre mind a fűtés és mind a hűtés oldalán is. Fűtéskor a hűtési mágnesszelep van zárva, hűtéskor pedig a fűtési. A mágnesszelepnek köszönhetően elkerülhető, hogy a fan coilon hideg és meleg víz is áramoljon egyszerre. A mágnesszelepek zárását és nyitását a termosztát vezérli. A négycsöves rendszer további előnye, hogy a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési, így a fan coil fűtési teljesítménye összhangban van a hűtési teljesítménnyel, ezáltal nem áll fenn a veszélye annak, hogy a fűtési teljesítmény nagyobb annál, mint, amit a helyiség igényel.

A fan coil hálózat energiatakarékossága több tényezőnek is köszönhető. Fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál alkalmazott 80-90°C-os vízhőmérséklet, hanem elég a 40°C is. A fan coil-ok az alacsony vízhőmérsékletnek köszönhetően jól társíthatók kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, amelyek további energiatakarékosságot tesznek lehetővé. Energia takarítható meg télen és nyáron is a szabályozásnak köszönhetően. Minden helyiségben van lehetőség arra, hogy külön-külön legyen beállítható a hőmérséklet, így ezáltal elkerülhetjük a felesleges túlhűtést és túlfűtést.

Röviden összefoglalva az alábbi előnyökre számíthat, ha a Fan Coil rendszerek alkalmazása mellett dönt:

  • használatuk alacsony víz- és energiafogyasztással jár
  • kiválóan kombinálhatóak más folyadékhűtő, hőtermelő berendezésekkel is (hőszivattyú, kondenzációs kazán, napkollektor)
  • légcsatornázhatóságuk lévén biztosítható a helyiségek friss levegővel történő ellátása
  • költséghatékonyabb megoldás a radiátor-klíma kombináció kivitelezésénél
  • működési módjuk zajtalan
  • gyors hűtés/fűtés – ami egyúttal megoldható
  • elhelyezésük bármilyen helyiségben lehetséges és többféle megoldással kivitelezhető

Keressen minket bizalommal!

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítség megválaszolni a kérdéseit. Munkatársaink 8:00 - 17:00 óráig hívhatóak. 

Iroda

Műszaki információk / Felmérés

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram